Gulasz z buraków z kawą
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Soczewica czarna - 180 g namoczonej przez godzinę w gorącej wodzieSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCebula - 2Pieczarki - 250 gOlej rzepakowy - 3 łyżkiZiele angielskie - 4 ziarenkaLiść laurowy - 3Burak - 4Pietruszka - 1/2 korzeniaSos sojowy - 2 łyżkiPrzecier pomidorowy - 8 łyżekCzekolada gorzka - 3 kostki (30 g)Kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka kawy instant
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy al dente jakieś 30-40 minut. Na koniec solimy i odcedzamy. W czasie gdy soczewica się gotuje, kroimy cebule na ósemki, a pieczarki na ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy cebule i pieczarki razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Smażymy 10 minut na niedużym ogniu. Buraki i korzeń pietruszki obieramy, kroimy w grube półplasterki.
Do podsmażonych pieczarek i cebuli wlewamy sos sojowy, zwiększamy ogień i odparowujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy buraki i pietruszkę, smażymy razem 2-3 minuty. Wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy, gotujemy 20-25 minut - aż buraki i pietruszka będą miękkie. Na koniec dodajemy soczewicę, czekoladę i kawę, mieszamy.
Dusimy 10-15 minut na małym ogniu (jeśli trzeba, dolewamy jeszcze nieco wody). Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Gulasz można podać np. z ziemniakami z wody lub purée.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory