Halibut na czarnym spaghetti

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Makaron spaghetti - 100 g czarnegoŚmietana 30 proc. - 100 mlMelisa świeża - 1 łyżkaSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuSzparagi zielone - 5Halibut - 150-200 g filetuOlej rzepakowy - Do smażenia
-
Dressing
Karczochy - 3 serca karczochów z zalewyPomidory suszone - 4 kawałkiPor - 1 (jasna cześć)Masło - 1 łyżkaWino czerwone - 150 ml wytrawnegoNatka pietruszki - Kilka gałązekSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W międzyczasie przygotowujemy sos do makaronu: śmietankę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy posiekane listki melisy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy razem przez ok. 5 min. Oczyszczone z twardych łusek szparagi gotujemy przez ok. 7 min w osolonej wodzie z odrobiną masła. Halibuta posypujemy solą i pieprzem i smażymy z obu stron po 3 minuty na rozgrzanym oleju.
Robimy dressing: suszone pomidory kroimy na paski, karczochy w ćwiartki, pora w paseczki. Siekamy natkę pietruszki. Wszystko razem wrzucamy na roztopione masło, podsmażamy, dodając czerwone wino. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Wykładamy na talerz makaron, polewamy go sosem śmietanowym. Na wierzchu układamy szparagi i halibuta, a obok dressing z suszonych pomidorów.
-
Popularne
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Fitness