Halibut z bobem, cytryną i miętą
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Bób - 1.5 kg świeżegoMięta - garść posiekanejSkórka z cytryny - 2 łyżeczkiSól - gruboziarnista, do smakuPieprz czarny mielony - grubo mielony, do smakuPieprz czerwony - 1/2 łyżeczki pokruszonegoHalibut - 6 filetów po 15 dagOliwa - 9 łyżekMąka pszenna - do obtoczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bób gotujemy w osolonej wodzie przez 2 min, osączamy, wkładamy do miski z wodą i lodem. Odcedzamy, obieramy, studzimy.
Mieszamy 2 łyżeczki mięty z łyżeczką skórki cytrynowej, 3/4 łyżeczki soli oraz połową różowego pieprzu. Ryby układamy na blasze wyściełanej pergaminem, nacieramy mieszanką przypraw. Wstawiamy do lodówki.
Rozgrzewamy w rondlu 2 łyżki oliwy. Wkładamy bób, solimy, pieprzymy, dodajemy resztę różowego pieprzu. Dusimy 5 min, jeśli trzeba, dodajemy odrobinę wody. Rozgniatamy na gładką masę (np. w prasce do ziemniaków). Doprawiamy do smaku. Przykrywamy, pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
Ryby obtaczamy w mące, strząsamy jej nadmiar, smażymy na 2 łyżkach oliwy (po 4 min z każdej strony). W tym czasie podgrzewamy purée z bobu, mieszamy je z pozostałą miętą, skórką cytrynową i oliwą. Purée układamy na talerzach, obok kładziemy usmażone ryby.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory