Hamburger z indykiem i sałatką coleslaw

Magazyn Kuchnia 20.05.2020 14:17
(brak ocen)
OCEŃ
Hamburger z indykiem i sałatką coleslaw
Hamburger z indykiem i sałatką coleslaw
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4 porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Oczyszczoną pierś indyka i udziec mielemy w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Skórę z udźca mielemy dwukrotnie. Wyrabiamy ręką, doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formujemy 4 burgery o grubości 1,5-2 cm. Skrapiamy olejem i pozostawiamy na talerzu, przykrywając folią. 

2 / 4

Bakłażany solimy i pozostawiamy na pół godziny. Odciskamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru soku i smażymy na odrobinie oleju z obydwu stron. Boczniaki panierujemy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej i również smażymy na oleju. 

3 / 4

Robimy sałatkę coleslaw. Kapustę cienko szatkujemy i łączymy z utartą marchewką, majonezem oraz gorczycą. Doprawiamy solą i cukrem, posypujemy grudkami sera roquefort i mieszamy. 

4 / 4

Burgery pieczemy z obydwu stron na mocno rozgrzanym grillu (stopień wypieczenia - według uznania). Pod koniec dokładamy posmarowane masłem połówki bułek i lekko je rumienimy. Burgery układamy na spodach bułek, na każdym kładziemy po plastrze boczniaka i bakłażana oraz sałatkę coleslaw z serem roquefort. Przykrywamy górnymi połówkami bułek.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps