Składniki (4porcje)
-
Masło klarowane - 2 łyżki + trochę do nasmarowania formyOrzechy nerkowca - 100 gPomidory - 4 dojrzałe, bez skóry, bez pestekCukier - 1 szklankaKardamon - spora szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Foremkę natłuszczamy sklarowanym masłem, na dnie układamy kilka całych nerkowców. Pomidory siekamy. W rondlu rozgrzewamy łyżkę sklarowanego masła, wkładamy pomidory, przykrywamy, dusimy na małym ogniu, aż się rozpadną. Studzimy.
W blenderze miksujemy resztę nerkowców, dodajemy pomidory, miksujemy dalej, aby otrzymać gładką pastę. Przekładamy ją z powrotem do rondla, wsypujemy cukier, mieszamy. Podgrzewamy, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i nabierać galaretowatej konsystencji. Przyprawiamy kardamonem, dodajemy resztę sklarowanego masła i gotujemy jeszcze kilka minut, stale mieszając. Zdejmujemy z ognia, napełniamy masą przygotowaną formę.
Odstawiamy deser do zastygnięcia, a potem okrawamy jego brzegi i wykładamy na talerz lub paterę do góry dnem, tak aby orzechy ze spodu znalazły się na górze. Przepis na pomidorowy deser opracowaliśmy na podstawie receptury znalezionej na stronie chitra-ammas-kitchen.blogspot.com.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory