Indyjska zupa z kurczakiem i przyprawami

- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Czosnek - 1 posiekany ząbekPieprz cayenne (pieprz kajeński) - 1/4 łyżeczkiImbir - 1/4 łyżeczki mielonegoCurry - łyżeczkaGoździki - 6 rozdrobnionychKminek - 1/4 łyżeczki zmielonegoMasło - 1/2 kostkiKurczak (cała tuszka) - 1, pokrojone na kawałki mięso oraz podrobySeler korzeniowy - 3 cieniutko pokrojone wraz z liśćmiCebula - 2 duże posiekanePor - 1 cienko pokrojonyMarchewka - 2 pokrojone w kostkęSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuBulion drobiowy - 1 lRyż biały - 2/3 szklankiJogurt naturalny - szklankaJabłka - 2 średniej wielkości obrane wypestkowane i starteSok cytrynowy - 2 łyzkiŚmietana kremówka 36 proc. - 2/3 szklanki ciepłejNatka pietruszki - garść posiekanejMigdały - kilka zrumienionych i posiekanych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Czosnek ucieramy z pieprzem, imbirem, curry, goździkami i kminkiem. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy kurczaka i smażymy na średnim ogniu, aż się zrumieni. Dodajemy podroby i smażymy jeszcze przez chwilę. Mięso przekładamy do garnka.
Na patelni zostawiamy jedną łyżkę tłuszczu ze smażenia. Dodajemy selery, cebule, marchewki, pora oraz sól i pieprz, następnie mieszamy. Dolewamy odrobinę bulionu i dusimy na małym ogniu, mieszając, dopóki warzywa nie zmiękną. Zawartość patelni przelewamy do garnka z mięsem. Dodajemy pozostały bulion i znów doprawiamy solą oraz pieprzem.
Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Cedzakiem wybieramy kawałki kurczaka i odkładamy. Do zupy wsypujemy ryż i gotujemy ok. 15 minut. Kurczaka kroimy na małe kawałeczki i ponownie dodajemy do zupy wraz z jogurtem i jabłkami. Gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny, śmietanę oraz mieszaninę przypraw i czosnku.
Przelewamy do wazy. Posypujemy pietruszką i migdałami.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Fitness