Jagnięcy udziec po francusku

Jagnięcy udziec po francusku
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Jagnięcina - 2,5 kg np. udźcaSól - Do smakuBulion warzywny - 300 ml (może być też mięsny)Pieprz czarny mielony - 1 łyżkaMąka pszenna - 1 łyżka
-
Skorupka
Bułka tarta - 20 dagMusztarda dijon - 5 dagNatka pietruszki - 5 dagTymianek świeży - 5 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Ułóż mięso w brytfannie, ponakłuwaj widelcem. Powierzchnię mięsa natrzyj solą. Piecz 25 minut na każde 50 dag wagi mięsa w temp. 180°C.
2 / 4
Wymieszaj tartą bułkę i posiekaną zieleninę. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia posmaruj mięso musztardą, a następnie posyp tartą bułką wymieszaną z ziołami.
3 / 4
Upieczone mięso przełóż na podgrzany półmisek i szczelnie przykryj folią aluminiową.
4 / 4
Sos wytworzony podczas pieczenia mięsa wymieszaj z mąką, zasmaż i rozprowadź bulionem. Zagotuj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój jagnięcinę, podawaj z sosem.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory