Jagodzianki na maślance

Haps 28.07.2020 16:14
(brak ocen)
OCEŃ
Jagodzianki na maślance
Środek lata aż prosi się o wykorzystanie sezonowych owoców. Jakich? Jagód oczywiście. W jakiej postaci? W jagodziankach oczywiście!
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 6

Rozpuść masło i ostudź. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i drożdżami. Zrób dołek i wlej maślankę z masłem, dodaj jajko i sól. Wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto, około 10 minut. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania na 2-3 godziny.

 

2 / 6

Po wyrośnięciu podsyp blat lub stolnicę mąką i wyjmij na nią ciasto. Podziel je na 8 równych części. Każdą rozwałkuj na duży cienki placek.

 

3 / 6

Jagody wymieszaj z cukrem, ziarenkami z laski wanilii i mąką.

 

4 / 6

Na każdą część ciasta połóż 2 – 3 łyżki jagód. Zaklej jagody ciastem od każdej strony, zlep. Zawiniętą jagodziankę połóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę, do wyrośnięcia.

 

5 / 6

W międzyczasie zrób kruszonkę. Wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj je w mące palcami. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki.

 

6 / 6

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wyrośnięte jagodzianki posmaruj rozbełtanym jajkiem. Obsyp jagodzianki kruszonką. Piecz przez około 20 minut, do zezłocenia.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.