Jagodzianki na maślance
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Na ciasto
Masło - 60 gMaślanka - 120 mlDrożdże instant - 5 gMąka pszenna - 250-300 g (typ 480)Cukier - 50 gSól - szczyptaJajka - 1 + 1 do smarowania bułeczek
-
Na nadzienie
Jagody - 500 g świeżychMąka ziemniaczana - 2 czubate łyżkiCukier - 4 łyżkiWanilia - laska
-
Na kruszonkę
Mąka pszenna - 100 gMasło - 50 g zimnegoCukier - 60 gSól - szczypta
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozpuść masło i ostudź. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i drożdżami. Zrób dołek i wlej maślankę z masłem, dodaj jajko i sól. Wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto, około 10 minut. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania na 2-3 godziny.
Po wyrośnięciu podsyp blat lub stolnicę mąką i wyjmij na nią ciasto. Podziel je na 8 równych części. Każdą rozwałkuj na duży cienki placek.
Jagody wymieszaj z cukrem, ziarenkami z laski wanilii i mąką.
Na każdą część ciasta połóż 2 – 3 łyżki jagód. Zaklej jagody ciastem od każdej strony, zlep. Zawiniętą jagodziankę połóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę, do wyrośnięcia.
W międzyczasie zrób kruszonkę. Wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj je w mące palcami. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wyrośnięte jagodzianki posmaruj rozbełtanym jajkiem. Obsyp jagodzianki kruszonką. Piecz przez około 20 minut, do zezłocenia.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory