Jajka panierowane
No nie oszukujmy się WSZYSTKO po panierowaniu staje się dobre. W planach mamy panierowanie szefa, pracowników urzędu miasta i polonistkę z LO. Kto wie może pomoże?
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Jajka - 12 sztuk, ugotowanych na twardoMąka pszenna - 1 szklankaBułka tarta panko - 1 szklankaJajka - 3 sztuki, suroweMajonez - 3 łyżeczkiMusztarda stołowa - 2 łyżeczkiTabasco - 2 łyżeczkiPapryka mielona słodka - 1 łyżeczkaNatka pietruszki - 2 łyżki, posiekaneSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznania
-
Dodatkowo:
Olej rzepakowy - do głębokiego smażenia
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Ugotowane i obrane ze skorupek jajka przekrój na pół i oddziel białka od żółtek. Surowe jajka, mąkę oraz panko umieść w osobnych miseczkach. Połówki białek panieruj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach oraz panko i wrzucaj bezpośrednio na rozgrzany olej. Smaż około 2 minut, aż jajka się zarumienią.
2 / 2
Żółtka ugotowanych jaj umieść w misce. Dodaj majonez, musztardę, tabasco oraz po szczypcie soli i pieprzu i przy pomocy widelca utrzyj wszystkie składniki na gładką pastę. Przełóż masę z żółtek do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekoruj nią panierowane białka. Na koniec posyp faszerowane jajka słodką papryką i drobno posiekaną natką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory