Kaczka pieczona z jabłkami
Kaczka pieczona z jabłkami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Kaczka - dwieCzosnek - cztery ząbkiSól - do smakuMajeranek suszony - jedna łyżeczkaJabłka - pięć lub sześć kwaśnychWino białe - 250 ml wytrawnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z kaczek usuwamy kupry i szyje. Czosnek rozcieramy z solą i majerankiem, nacieramy kaczki. Jabłka myjemy i nie obierając kroimy w plastry. Obkładamy nimi kaczki, pozostawiamy na minimum 24 godziny. Następnego dnia zdejmujemy jabłka, odkładamy je. Kaczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 st. C, a gdy się zrumienią, obkładamy jabłkami. Dodajemy wino i dusimy do miękkości w tej samej wysokiej temperaturze. Gotowe kaczki wyjmujemy, obkładamy częścią jabłek. Pozostałe miksujemy z sosem i przecieramy przez sito. Sos podajemy osobno.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory