Kaczka w pomarańczach najlepsza
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Jabłka - 6, pokrojonych na ćwiartkiMasło - łyżeczkaMarmolada pomarańczowa - łyżka (może być dżem)Likier pomarańczowy - 1,5 łyżkiKaczka - 1 (barbarie) o wadze 2,3-3 kgSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCukier - 2 kostkiPomarańcze - 5Sok cytrynowy - z 1 cytrynyOcet winny - 1 łyżeczki (z czerwonego wina lub sherry)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj nadzienie: jabłka podduś na maśle, wymieszaj z dżemem i łyżką likieru. Kaczkę natrzyj od środka i na zewnątrz solą i pieprzem, napełnij jabłkami. Zszyj otwór w tuszce, kaczkę ułóż w brytfannie piersią do dołu. Polej szklanką wrzątku, włóż na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz 1,5-2,5 godziny (zależy od wagi kaczki), co jakiś czas polewając tuszkę wypływającym sosem. Jeśli trzeba, dolej jeszcze nieco wody. Przygotuj sos: dokładnie umyj i sparz pomarańcze. Wytrzyj do sucha i tak długo pocieraj kostki cukru o ich skórkę, aż zrobią się żółte. Potem przełóż je na gorącą patelnię i skarmelizuj. Wlej ocet winny oraz sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i sok cytrynowy. Kaczkę wyjmij z brytfanny, a resztki, które przywarły do ścianek naczynia, zeskrob i rozpuść w odrobinie gorącej wody. Dodaj do sosu pomarańczowego, wymieszaj, przypraw do smaku solą, pieprzem i resztą likieru pomarańczowego. Obierz dwie pomarańcze, dokładnie usuń wewnętrzną białą skórkę, powycinaj fileciki spomiędzy błonek i dodaj je do sosu. Kaczkę przełóż na półmisek, udekoruj plasterkami ostatniej pomarańczy. Sos podawaj w sosjerce.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory