Kaczka z rabarbarem

Kaczka z rabarbarem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Mięso mielone z kurczaka - 5 dagŚmietana 30 proc. - 20 mlRabarbar - 2 łodygiKaczka - 1 wyluzowane z kości udoOlej rzepakowy - 2 łyżkiPorto - 100 mlWino czerwone - 1 kieliszekMiód pszczeli - 2 łyżkiAnyż - 2 gwiazdkiSól - do smakuPieprz biały mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Mielone mięso, śmietankę i startą łodygę rabarbaru mieszamy, doprawiamy. Musem faszerujemy kacze udko i spinamy je wykałaczkami. Kaczkę doprawiamy solą i białym pieprzem, obsmażamy na oleju i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temp. 185°C.
2 / 3
W rondelku gotujemy porto z winem, miodem i gwiazdkami anyżu, aż uzyskamy gęstą konsystencję. Z drugiej łodygi rabarbaru wycinamy słupki o długości 5 cm, dodajemy je do winnego sosu i gotujemy przez 4 minuty.
3 / 3
Upieczoną kaczkę kładziemy na talerzu, obkładamy rabarbarem i polewamy sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory