Kadzidłowski żurek z białą kiełbasą
Ilości składników nie podajemy celowo - można je łączyć w różnych proporcjach w zależności od upodobań.
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Rosół - wedle uznania; intensywny domowy, ugotowany na różnych rodzajach mięs oraz włoszczyźnieZakwas na żurek - wedle uznania; domowy (lub dobry sklepowy) ew. wywar z wędzonki (jeśli pozostał np. po gotowaniu wędzonych szynek; boczku lub kiełbas)Czosnek - wedle uznaniaMajeranek suszony - wedle uznaniaPapryka mielona słodka - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznaniaKiełbasa biała - wedle uznania; surowa - w Kadzidłowie od pana Cwaliny
-
Do podania
Jajka - wedle uznania, na twardoChrzan - wedle uznaniaŚmietana 18 proc. - wedle uznania (gęsta, kwaśna, wiejska)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Najpierw mieszamy rosół z taką ilością zakwasu, jaka nam odpowiada. Jeśli mamy, dolewamy też trochę wywaru z wędzonki. Przyprawiamy czosnkiem i majerankiem oraz słodką papryką i pieprzem. Do zupy wkładamy kiełbasę i gotujemy tak długo, aż przestanie być surowa.
2 / 2
Żurek wlewamy na talerze, w których leżą już połówki jajek. Obok stawiamy miseczki z chrzanem i śmietaną. Kiełbasę można podać w zupie lub na oddzielnym półmisku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory