Kalmary faszerowane risottem z chorizo

Kalmary faszerowane risottem z chorizo
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Kalmary - 6 średniej wielkościOliwa - 30 mlCebula - 1Czosnek - 1 ząbekChorizo - 60 gRyż biały - 80 g do risottoNatka pietruszki - 1/2 pęczkaBulion warzywny - 400 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Oczyszczamy kalmary, oddzielamy tubki od macek. Macki kroimy na mniejsze kawałki.
2 / 4
Na etapie 1 na połowie oliwy podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojone w kawałki chorizo, a następnie ryż z listkami natki i mackami.
3 / 4
Dalej (etap 1 i 2) postępujemy jak w przepisie na podstawowe risotto, dolewając bulion i mieszając. Studzimy risotto przez 20 minut. Nadziewamy nim tubki kalmarów, zostawiając wolny 1 cm od brzegu. Spinamy brzegi wykałaczkami.
4 / 4
Na patelni grillowej rozgrzewamy resztę oliwy, podsmażamy kalmary po 3-4 minuty z każdej strony.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory