Kalmary faszerowane risottem z chorizo

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 24.07.2020 17:18
(brak ocen)
OCEŃ
Kalmary faszerowane risottem z chorizo
Kalmary faszerowane risottem z chorizo
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Oczyszczamy kalmary, oddzielamy tubki od macek. Macki kroimy na mniejsze kawałki.

2 / 4

Na etapie 1 na połowie oliwy podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojone w kawałki chorizo, a następnie ryż z listkami natki i mackami.

3 / 4

Dalej (etap 1 i 2) postępujemy jak w przepisie na podstawowe risotto, dolewając bulion i mieszając. Studzimy risotto przez 20 minut. Nadziewamy nim tubki kalmarów, zostawiając wolny 1 cm od brzegu. Spinamy brzegi wykałaczkami.

4 / 4

Na patelni grillowej rozgrzewamy resztę oliwy, podsmażamy kalmary po 3-4 minuty z każdej strony.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps