Kanapeczki odświętne

Kanapeczki odświętne
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Pumpernikiel - 4 kromkiŁosoś wędzony - 100 g, w cienkich plastrachTwaróg półtłusty - 2-3 łyżkiŚmietana 12 proc. - 2-3 łyżkiCebula czerwona - 2 łyżki drobniutko posiekanejKoperek - kilka gałązekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuKapary - wedle uznania (lub cienkie plastry cytryny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kromki pumpernikla tniemy na ćwiartki. Ser zagniatamy ze śmietaną, dodajemy cebulę, sól i pieprz. Rozsmarowujemy masę na pumperniklu, obkładamy estetycznie plastrami łososia i przybieramy koperkiem, i/lub cieniutkimi skrawkami cytryny bądź opłukanymi z zalewy połówkami kaparów.
Pumpernikiel świetnie pasuje do bąbelków. W każdym razie nie pasuje do niczego innego. Normalnych, zwykłych bąbelków - cóż bardziej naturalnego niż kanapeczki i wino musujące na wejście. Z Moraw: Tanzberg Brut Cuvée Chardonnay/Ryslink Rýnský 2007 lub nowszy rocznik. A na zejście: "Bushmills, zdaje się, mniej kaca zostawia niż Daniel's" (Sławomir Mrożek, Dziennik, t. III).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory