Kanapka lodowa

- Można zamrażać? Tak
Składniki (8porcji)
-
Masło - 120 gBrązowy cukier demerara - 100 gCukier - 50 g, drobnyJajka - 1Mąka pszenna - 200 gSól - szczyptaSoda oczyszczona - 1/2 łyżeczkiCzekolada gorzka - 300 g, drobno posiekanej (może być też mleczna) + trochę do masy lodowejLody waniliowe - pudełkoDraże - wedle uznania (Tomek użył kamyków, ale mogą być inne cukierki)Żelki - wedle uznaniaKrem orzechowo-czekoladowy - wedle uznania
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Miękkie masło, cukier biały i brązowy zmiksuj na jasną i puszystą masę. Do środka wbij jajko i znów połącz składniki. Wsyp mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Miksuj. Na koniec dodaj większą część czekolady i raz jeszcze wymieszaj.
Masę rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Aby papier się nie zsuwał, możesz najpierw pokryć blachę odrobiną oleju. Posyp ciasto pozostałą czekoladą, przekrój na pół i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 20 minut. Gdy się upiecze, ostudź je.
W międzyczasie przygotuj masę lodową. Lekko rozmrożone lody przełóż do miski, wsyp czekoladę, kamyki i żelki. Całość wymieszaj.
Połowę masy lodowej wyłóż na ciasteczkowy spód. Na wierzchu rozłóż kilka łyżek kremu czekoladowo-orzechowego. Wyłóż resztę masy i wyrównaj. Całość przykryj górną częścią "kanapki" i odstaw do lodówki, by się schłodziła.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory