Kapuśniak z kiszonej kapusty

Magazyn Kuchnia 18.12.2019 14:40
(brak ocen)
OCEŃ
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do garnka włóż mięso, wlej 3 litry wody, gotuj na małym ogniu, usuwając co jakiś czas tworzącą się pianę. Dodaj obrane i umyte, pokrojone warzywa, wrzuć listek laurowy, suszony grzybek oraz po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Kiszoną kapustę pokrój nieco drobniej (jeśli nie lubisz zbyt kwaśnych zup, możesz ją wcześniej odcisnąć), podsmaż na smalcu. Do zupy włóż obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, a po 10-15 minutach kapustę. Gotuj jeszcze przez chwilę, posól i popieprz do smaku. Pokrój boczek w drobną kostkę, wysmaż na suchej patelni, wrzuć posiekane cebule i zeszklij, lekko rumieniąc. Dodaj do zupy, gotuj jeszcze kilka minut. Przed podaniem posyp kapuśniak natką. UWAGA: jeśli lubisz gęste zupy, możesz oprószyć zeszkloną cebulę łyżką mąki, zasmażyć na jasno-złoty kolor, dodać do zupy i zagotować, mieszając.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps