Karbinadle z młodą kapustą
Karbinadle z młodą kapustą
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Młoda kapusta
Kapusta biała - główkaBoczek wędzony - kawałek o wadze 10 dagCebula - 1/2Kminek - wedle uznaniaSok cytrynowy - wedle uznaniaSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznaniaCukier - wedle uznania
-
Karbinadle
Mięso - 40 dag mielonego wieprzowo-wołowegoJajka - 1Bułka kajzerka - 1 czerstwaCebula - 1Sól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznaniaTłuszcz - do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Kapustę oczyść i umyj, poszatkuj. Zalej posoloną wodą i gotuj, aż będzie miękka. Na suchej patelni wysmaż boczek, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj do odcedzonej kapusty, przypraw do smaku pieprzem, cukrem, kminkiem i sokiem z cytryny, posól, jeśli trzeba. Kapustę wymieszaj, podgrzewaj jeszcze chwilę.
2 / 2
Mięso zagnieć z jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką oraz drobno posiekaną cebulą. Przypraw do smaku, ulep kotleciki, usmaż je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Włóż do ciepłego piekarnika, aby "doszły". Podawaj z kapustą.
Rada: Karbinadle możesz też panierować w tartej bułce, ale nie jest to konieczne.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory