Karkówka pieczona ze śliwkami
Karkówka pieczona ze śliwkami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Karkówka - 4 grube kawałkiOliwa - 2 łyżkiSzałwia - 6 świeżych listkówRozmaryn świeży - 2 gałązkiPieprz czarny mielony - 1 łyżka grubo mielonegoŚliwki - 12 dużychMasło - 1 łyżkaOcet jabłkowy - 2 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - z młynka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Karkówkę lekko ugniatamy dłonią. Oliwę podgrzewamy z liśćmi szałwii i gałązkami rozmarynu (można to zrobić na patelni ustawionej na grillu). Wsypujemy pieprz i odstawiamy patelnię. Tak przygotowaną oliwą smarujemy kotlety, zawijamy je w folię i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce.
2 / 3
Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Masło rozgrzewamy na patelni, wkładamy owoce i smażymy przez parę minut. Wlewamy pół szklanki wody, ocet, dodajemy sól oraz pieprz i gotujemy razem, aż owoce zaczną się rozpadać.
3 / 3
Karkówkę pieczemy na mocno rozgrzanym grillu po 10 min z każdej strony. Podajemy ze śliwkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory