Karmelizowane gęsie udka
Karmelizowane gęsie udka
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Gęś - 4 udkaCebula - 3Cukier - 5 łyżekLiść laurowy - 3Musztarda francuska - łyżkaSól - 2 łyżeczkiCynamon - 1/4 łyżeczkiOcet winny - 125 ml białęgoMasło - 50 gMąka ziemniaczana - 3 łyżkiRodzynki - 50 gMigdały - 30 g (mogą być płatki)Majeranek suszony - łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Udka płuczemy i wkładamy do garnka wraz z posiekaną cebulą, cukrem, listkami laurowymi, musztardą, połową soli i cynamonem. Zalewamy octem i dopełniamy wodą, tak żeby udka były przykryte. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2 godziny.
2 / 3
Po tym czasie wyjmujemy udka, wywar odstawiamy do wystygnięcia, a potem zbieramy tłuszcz z powierzchni. Na rozgrzanym maśle obsmażamy udka z każdej strony. Powoli wsypujemy resztę cukru i karmelizujemy. Wlewamy 350 ml wywaru i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Wrzucamy sparzone we wrzątku rodzynki, dodajemy grubo zmielone migdały, resztę soli i majeranek.
3 / 3
Wykładamy udka na podgrzany półmisek, polewamy sosem i podajemy. Idealnym dodatkiem do gęsi są knedle i czerwona kapusta.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory