Karminadel górnośląski

Fiolka Najdenowicz/Magazyn Kuchnia 28.01.2020 19:12
(brak ocen)
OCEŃ
Karminadel górnośląski
Karminadel górnośląski
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Śledzia moczymy przez kilka godzin w wodzie, a następnie osączamy i mielemy. Obraną cebulę drobno siekamy, a kajzerkę moczymy w wodzie i odciskamy. Śledzia mieszamy z mięsem, cebulą, bułeczką i jajkiem. Wyrabiamy na jednolitą masę, dodając przyprawy (ostrożnie z solą, bo słony jest śledź). Z masy formujemy owalne kotlety o grubości 1,5-2 cm i obtaczamy w mące. Smażymy na smalcu na złoty kolor z obu stron. Najsmaczniejsze są z tradycyjnymi tłuczonymi ziemniakami i mizerią.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.