Karp orientalny

- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Karp - jeden o wadze 1 kgSól - do smakuOlej rzepakowy - do smażeniaDymka - cztery (tylko biała część)Czosnek - dwa ząbkiOlej sezamowy - dwie łyżeczkiSherry - dwie łyżki wytrawnegoRosół - szklankaCukier - łyżeczkaImbir - 1 cm posiekanego korzeniaSos sojowy - trzy łyżki jasnego sosuAnyż - gniazdkoSeler naciowy - łodygaMąka kukurydziana - łyżeczkaSzczypiorek - 1/4 pęczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Karpia skrobiemy z łusek i patroszymy, pozostawiając głowę, ogon i płetwy. Nacinamy rybę w kilku miejscach - nacięcia powinny być na tyle głębokie, by nóż sięgnął ości. Solimy zarówno z zewnątrz, jak i od wewnątrz. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej i obsmażamy karpia z obu stron przez 4-5 minut. Zdejmujemy z ognia i osączamy. Przyrządzamy sos. Dymki oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju sezamowym do miękkości, wlewamy sherry, dodajemy rosół, cukier, imbir i sos sojowy. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Do wnętrza ryby wkładamy gniazdko anyżu. Umieszczamy karpia w sosie, dodajemy pokrojoną w kostkę łodygę selera i dusimy pod przykryciem 20-30 minut. Wyjmujemy rybę z sosu. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę kukurydzianą z odrobiną zimnej wody. Doprawiamy sos mąką, gotując go na małym ogniu i mieszając, aż zgęstnieje. Rybę podajemy polaną sosem i posypaną posiekanym szczypiorkiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory