Karp po genewsku

Karp po genewsku
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Karp - 1 o wadze 1.2 kgMasło - 4 łyżkiRzepa - 1Cebula biała - 1Seler korzeniowy - 7-8 dagPor - 1 małyWino białe - 1 litrTymianek świeży - 1/2 łyżeczki posiekanegoEstragon - 1/2 łyżeczki posiekanegoNatka pietruszki - 2 łyżki posiekanejSzczypiorek - 1 łyżka posiekanegoPieprz czarny mielony - 12 ziarenMąka pszenna - 1-2 łyżkiSól - do smakuTrybula - 1/2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oczyszczonego karpia ułóż w żaroodpornej formie posmarowanej 2 łyżkami masła. Dookoła ułóż drobno pokrojone warzywa, wszystkie zioła i przyprawy. Polej winem, posól i przykryj folią aluminiową. Formę umieść na środkowym poziomie piekarnika, piecz 35 minut w temp. 180°C. Po wyjęciu z piekarnika zabezpiecz rybę przed wystygnięciem. Sos z pieczenia przecedź przez gęste sitko, zagotuj. Dodaj resztę masła wymieszanego z mąką, zagotuj jeszcze raz, cały czas mieszając. Sosem polej karpia. Możesz podawać z ziemniakami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory