Karp po krakowsku

Karp po krakowsku
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie farszu i ryby: 45 minut
Pieczenie: 45 minut
Składniki (4porcje)
-
Karp - 1 kgKasza gryczana - 8 dagMasło - 4 łyżkiGrzyby suszone - 5 dagCebula biała - 1-2 sztukiŚmietana kremówka 36 proc. - 200 mlŻółtka - 2Sól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Grzyby zalej zimną wodą, odstaw na 30 minut. Ugotuj i pokrój w paski. Oczyść i spraw karpia. Kaszę opłucz, zalej szklanką wrzątku, dodaj łyżkę masła i zagotuj, a potem zawiń w koc lub wstaw do ciepłego piekarnika, niech sama dojdzie. Obierz i posiekaj cebulę, zeszklij ją na łyżce masła. Połącz z kaszą i grzybami, a gdy lekko przestygnie, wymieszaj z żółtkami. Farszem napełnij karpia, ułóż w brytfannie, skrop resztą masła i upiecz. Pod koniec polej rybę śmietaną przyprawioną solą oraz pieprzem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory