Karp w sosie piwno piernikowym
Karp w sosie piwno-piernikowym
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: do 30 minut
Składniki (10porcji)
-
Piwo ciemne - 700 mlCebula biała - 1Seler naciowy - 1 posiekana gałązkaLiść laurowy - 1Tymianek suszony - łyżeczkaSól - łyżeczkaKarp - 1 kg filetów pokrojonych na kawałki (takie na jeden kęs)Piernik - 1/2 szklanki pokruszonych pierniczków (mogą być np. katarzynki bez polewy)Masło - 120 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Piwo wlewamy do rondla, dodajemy cebulę, selera, listek laurowy, tymianek i sól. Zagotowujemy, wkładamy kawałki ryby, zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy 10-15 minut. Wyjmujemy karpia łyżką cedzakową, a do wywaru dodajemy pierniki. Gotujemy, aż się zupełnie rozpadną, przecieramy przez sitko. Sos zagotowujemy, dodajemy po kawałeczku zimne masło, stale mieszając - dzięki temu zgęstnieje, zrobi się gładki i lśniący. Sosem polewamy kawałki ryby i podajemy - można np. z purée ziemniaczanym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory