Karp w sosie piwno piernikowym

Magazyn Kuchnia 09.12.2019 13:52
(brak ocen)
OCEŃ
Karp w sosie piwno piernikowym
Karp w sosie piwno-piernikowym
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: do 30 minut

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Piwo wlewamy do rondla, dodajemy cebulę, selera, listek laurowy, tymianek i sól. Zagotowujemy, wkładamy kawałki ryby, zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy 10-15 minut. Wyjmujemy karpia łyżką cedzakową, a do wywaru dodajemy pierniki. Gotujemy, aż się zupełnie rozpadną, przecieramy przez sitko. Sos zagotowujemy, dodajemy po kawałeczku zimne masło, stale mieszając - dzięki temu zgęstnieje, zrobi się gładki i lśniący. Sosem polewamy kawałki ryby i podajemy - można np. z purée ziemniaczanym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.