Składniki (4porcje)
-
Jajka - 2Dorsz - 70 dag ze skórą (Anglicy używają ryby o nazwie haddock - po polsku to plamiak lub wątłusz) - może być też wędzony łosośLiść laurowy - 2Ryż basmati - 18 dagSól morska - szczyptaImbir - 2-3 cm korzenia, startegoDymka - pęczek, posiekanyCzosnek - główka, posiekanaMasło klarowane - 10-12 dagCurry - 2 czubate łyżkiGorczyca - łyżka nasionPomidory - 2, bez nasion, posiekaneSok cytrynowy - z 1 cytrynKolendra (natka) - garść posiekanychChili - 1 posiekana papryczkaJogurt naturalny - 150 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 5
Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut), zalewamy zimną wodą.
2 / 5
Filety i listki laurowe zalewamy w rondlu wodą, aby je przykryła. Zagotowujemy, przykrywamy, dusimy 5 minut na małym ogniu. Studzimy i dzielimy rybę na kawałki.
3 / 5
Gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą, osączamy.
4 / 5
Szklimy imbir, dymkę i czosnek na maśle. Po 5 minutach wsypujemy curry i gorczycę, po 3-4 minutach dodajemy pomidory i sok z cytryny.
5 / 5
Ryż mieszamy z rybą i ćwiartkami jajek, podgrzewamy, dodajemy chilli i połowę kolendry, delikatnie mieszamy. Resztę kolendry łączymy z jogurtem - i taki sos podajemy do kedgeree.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory