Kedgeree, czyli ryż curry z rybą i jajkami

Magazyn Kuchnia 04.01.2021 16:32
(brak ocen)
OCEŃ
Kedgeree, czyli ryż curry z rybą i jajkami
Kedgeree - ryż curry z rybą i jajkami
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut), zalewamy zimną wodą. 

2 / 5

Filety i listki laurowe zalewamy w rondlu wodą, aby je przykryła. Zagotowujemy, przykrywamy, dusimy 5 minut na małym ogniu. Studzimy i dzielimy rybę na kawałki. 

3 / 5

Gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą, osączamy. 

4 / 5

Szklimy imbir, dymkę i czosnek na maśle. Po 5 minutach wsypujemy curry i gorczycę, po 3-4 minutach dodajemy pomidory i sok z cytryny. 

5 / 5

Ryż mieszamy z rybą i ćwiartkami jajek, podgrzewamy, dodajemy chilli i połowę kolendry, delikatnie mieszamy. Resztę kolendry łączymy z jogurtem - i taki sos podajemy do kedgeree.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA