Keftedes
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mięso mielone wieprzowe - 500 g wieprzowo-wołowegoCebula czerwona - 1Czosnek - 4 ząbkiBułka kajzerka - 1 duża albo 4 kromki chlebaFeta - 50 gOliwki czarne - 50 gPietruszka - 1 pęczekKolendra (natka) - pół pęczkaPomidory pelati - 200 gCynamon - pół łyżeczkiPieprz czarny mielony - pół łyżeczkiSól - do smakuSos sojowy - 3 łyżki ciemnego TaoTaoOliwa - 2 łyżkiJajka - 1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Chleb lub bułkę kruszymy na drobne kawałki i zalewamy 1/4 szklanki wody, by pieczywo nasiąkło. Oliwki kroimy w plasterki, a ser i cebulę w drobną kostkę. Siekamy natkę pietruszki.
Mięso łączymy z pieczywem, jajkiem, oliwkami, serem i cebulą. Dodajemy natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy sosem sojowym ciemnym TaoTao, pieprzem oraz cynamonem. Wyrabiamy uważając, by nie rozgnieść sera.
Natłuszczonymi rękoma formujemy niezbyt duże kulki, które smażymy ze wszystkich stron na złoto na rozgrzanym oleju.
Przygotowujemy sos. Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory pelati i nieco wody. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż sos nieco zgęstnieje. Przekładamy do niego pulpety i dusimy około 5-7 minut. Posypujemy natką kolendry.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory