Keftedes

Materiały partnera/Magazyn Kuchnia 22.02.2021 20:19
(brak ocen)
OCEŃ
Keftedes
Keftedes
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Chleb lub bułkę kruszymy na drobne kawałki i zalewamy 1/4 szklanki wody, by pieczywo nasiąkło. Oliwki kroimy w plasterki, a ser i cebulę w drobną kostkę. Siekamy natkę pietruszki. 

2 / 4

Mięso łączymy z pieczywem, jajkiem, oliwkami, serem i cebulą. Dodajemy natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy sosem sojowym ciemnym TaoTao, pieprzem oraz cynamonem. Wyrabiamy uważając, by nie rozgnieść sera. 

3 / 4

Natłuszczonymi rękoma formujemy niezbyt duże kulki, które smażymy ze wszystkich stron na złoto na rozgrzanym oleju. 

4 / 4

Przygotowujemy sos. Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory pelati i nieco wody. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż sos nieco zgęstnieje. Przekładamy do niego pulpety i dusimy około 5-7 minut. Posypujemy natką kolendry.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA