Key lime pie (ciasto cytrynowe)
Key lime pie (ciasto cytrynowe)
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Herbatniki - 1,25 szklanki pokruszonych półsłodkichCukier - 2 łyżkiMasło - 5 łyżek sotpionego
-
Masa:
Mleko skondensowane słodzone - 1 puszka (450 ml)Żółtka - 4 sztSok z limonki - 1/2 szklankiŚmietana kremówka 36 proc. - 3/4 szklanki schłodzonej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Przygotuj masę na spód ciasta: rozgrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj okruchy herbatników z masłem i cukrem. Masę równomiernie rozłóż na dnie formy na tartę (najlepiej szklanej) o średnicy 26 cm. Piecz 10 minut, a potem wyjmij i ostudź. Nie wyłączaj piekarnika.
2 / 3
Przygotuj masę: połącz skondensowane mleko z żółtkami, dodaj sok z limonek lub cytryn i bardzo dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie, piecz jeszcze 15 minut. Formę z ciastem odstaw do ostygnięcia (dopiero ostudzona masa zaczyna tężeć). Przykryj, wstaw na 8 godzin do lodówki.
3 / 3
Bezpośrednio przed podaniem ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Ciasto posmaruj bitą śmietaną, pokrój na porcje i od razu podawaj.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory