Kisiel żurawinowy najprostszy
Kisiel żurawinowy najlepszy
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Żurawina świeża - 1 kgCukier - 150-200 gMąka ziemniaczana - 4 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Żurawiny płuczemy, starannie przebieramy i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Gotujemy 30 minut, aż zaczną pękać. Miękkie żurawiny przecieramy przez gęste sito. Tak przygotowaną bazę kisielu można włożyć do foliowego woreczka, zamrozić i przechować do wigilii. Przed użyciem podgrzewamy masę, dodajemy cukier i zagotowujemy. Mąkę łączymy z 1/2 szklanki zimnej wody i jednym ruchem wlewamy do wrzącego soku, energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Gotujemy kilka minut, próbujemy - jeśli trzeba, dosładzamy. Podajemy na ciepło lub na zimno. Uwaga! W wersji luksusowej surowe żurawiny miksujemy z cukrem i przecieramy przez sito - kisiel gotowy. W tym przypadku jest go o połowę mniej niż tego zagęszczanego.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory