Kisiel żurawinowy najprostszy

Agnieszka Kręglicka/Magazyn Kuchnia 07.02.2020 16:17
(brak ocen)
OCEŃ
Kisiel żurawinowy najprostszy
Kisiel żurawinowy najlepszy
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Żurawiny płuczemy, starannie przebieramy i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Gotujemy 30 minut, aż zaczną pękać. Miękkie żurawiny przecieramy przez gęste sito. Tak przygotowaną bazę kisielu można włożyć do foliowego woreczka, zamrozić i przechować do wigilii. Przed użyciem podgrzewamy masę, dodajemy cukier i zagotowujemy. Mąkę łączymy z 1/2 szklanki zimnej wody i jednym ruchem wlewamy do wrzącego soku, energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Gotujemy kilka minut, próbujemy - jeśli trzeba, dosładzamy. Podajemy na ciepło lub na zimno. Uwaga! W wersji luksusowej surowe żurawiny miksujemy z cukrem i przecieramy przez sito - kisiel gotowy. W tym przypadku jest go o połowę mniej niż tego zagęszczanego.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps