Kiszone śliwki

Anna Wrońska/Magazyn Kuchnia 04.02.2021 14:53
(brak ocen)
OCEŃ
Kiszone śliwki
Kiszone śliwki
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Robimy solankę: zagotowujemy litr wody z solą i cukrem. Studzimy, dodajemy sok z cytryny. Goździki i pieprz rozgniatamy w moździerzu i mieszamy z imbirem.

2 / 2

Umyte, dokładnie osuszone i wydrylowane śliwki układamy warstwami w wyparzonych słoikach, przesypując każdą warstwę mieszanką przypraw. Zalewamy solanką, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy na 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Zamykamy (wieczka muszą być wyparzone!), przenosimy słoiki w chłodne miejsce. (według przepisu na stronie: nasliwkowymszlaku.pl)

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.