Składniki (6porcji)
-
Sól - 1 łyżkaCukier - 1 łyżkaSok cytrynowy - 2-3 łyżkiGoździki - kilkaPieprz czarny w ziarnach - kilka ziarenImbir - szczypta mielonegoŚliwki - 2 kg
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Robimy solankę: zagotowujemy litr wody z solą i cukrem. Studzimy, dodajemy sok z cytryny. Goździki i pieprz rozgniatamy w moździerzu i mieszamy z imbirem.
2 / 2
Umyte, dokładnie osuszone i wydrylowane śliwki układamy warstwami w wyparzonych słoikach, przesypując każdą warstwę mieszanką przypraw. Zalewamy solanką, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy na 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Zamykamy (wieczka muszą być wyparzone!), przenosimy słoiki w chłodne miejsce. (według przepisu na stronie: nasliwkowymszlaku.pl)
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory