Klopsiki z makaronem w sosie serowym

(brak ocen)
OCEŃ
Klopsiki z makaronem w sosie serowym
Znasz takie powiedzenie wpaść jak klops w sos serowy? To oznacza tak polubić danie, że nie można przestać o nim myśleć.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Na początku przygotuj klopsiki: mięso mielone umieść w dużej misce. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach prosto do miski z mięsem. Dodaj musztardę, majeranek, sól, pieprz, jajko oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Nabieraj po łyżce masy, formuj niewielkie klopsiki i obtaczaj je w mące. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż klopsiki, aż zrumienią się ze wszystkich stron.

2 / 3

Następnie dodaj pora pokrojonego w półplasterki i smaż, aż stanie się szklisty. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj suchy makaron oraz serki topione, nałóż pokrywkę na patelnię i gotuj całość na wolnym ogniu przez około 7 minut.

3 / 3

Po wskazanym czasie zamieszaj danie, rozsyp na wierzchu żółty ser oraz parmezan i podgrzewaj pod pokrywką przez kolejne 5 minut, aż sery się rozpuszczą, a makaron zmięknie. Gotowe danie posyp natką pietruszki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps