Klopsiki z makaronem w sosie serowym

- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Składniki na klopsiki:
Mięso mielone wieprzowe - 350 g, najlepiej mix wieprzowo-wołowyCebula - 1 sztukaMusztarda stołowa - 1 łyżeczkaMajeranek suszony - 1 łyżeczkaSól - 1 łyżeczkaPieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczkiBułka tarta - 2 łyżkiJajka - 1 sztukaMąka pszenna - 1/2 szklankiOlej rzepakowy - 2 łyżki
-
Pozostałe składniki:
Por - 1 sztukaBulion warzywny - 600 mlMakaron świderki (fusilli) - 150 gSerek topiony - 4 trójkątne serki śmietankoweSer żółty - 100 g, tartyParmezan - 25 g, tartyPietruszka - 2 łyżki, posiekane
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początku przygotuj klopsiki: mięso mielone umieść w dużej misce. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach prosto do miski z mięsem. Dodaj musztardę, majeranek, sól, pieprz, jajko oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Nabieraj po łyżce masy, formuj niewielkie klopsiki i obtaczaj je w mące. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż klopsiki, aż zrumienią się ze wszystkich stron.
Następnie dodaj pora pokrojonego w półplasterki i smaż, aż stanie się szklisty. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj suchy makaron oraz serki topione, nałóż pokrywkę na patelnię i gotuj całość na wolnym ogniu przez około 7 minut.
Po wskazanym czasie zamieszaj danie, rozsyp na wierzchu żółty ser oraz parmezan i podgrzewaj pod pokrywką przez kolejne 5 minut, aż sery się rozpuszczą, a makaron zmięknie. Gotowe danie posyp natką pietruszki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory