Klopsy cielęce nadziewane
Klopsy cielęce nadziewane
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Cielęcina - 50 dag gotowanej, zmielonejTruskawki - 10 dużychBułka paryska - 3 kromkiŻółtka - 2Białka - 1Orzechy laskowe - 3 łyżki drobno posiekanychŚmietana 12 proc. - 3 łyżkiMąka pszenna - 3 łyżkiSzalotka - 1.5 łyżki posiekanejTymianek suszony - łyżeczkaGałka muszkatołowa - szczyptaSól - do smakuPieprz biały mielony - do smakuOlej rzepakowy - do głębokiego smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Bułkę namocz w śmietance, odciśnij, rozetrzyj w miseczce drewnianą łyżką. Dodaj do mięsa wraz z utartymi z solą żółtkami, orzechami i szalotką. Przypraw do smaku tymiankiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Delikatnie połącz z pianą ubitą z białka.
2 / 3
Z masy uformuj 10 placuszków. Na każdym połóż truskawkę, sklej brzegi, a powstałą kulkę obtocz w mące. Usmaż na rumiano w głębokim oleju, osącz na papierowym ręczniku.
3 / 3
Możesz podać z ryżem i sosem koperkowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory