Kluski kładzione gotowane na serwecie

Maria Szkop/Magazyn Kuchnia 09.01.2020 13:11
(brak ocen)
OCEŃ
Kluski kładzione gotowane na serwecie
Kluski kładzione gotowane na serwecie
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bułki kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem wymieszanym z jajkami i pozostawiamy na 30 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i przesianą mąkę, doprawiamy do smaku solą i gałką. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy niezbyt duże kluski i maczamy w stopionym maśle. Płaski rondel napełniamy wodą, a na brzeg mocno naciągamy gazę lub płótno o luźnym splocie (jak na bęben) i przywiązujemy dookoła mocną nicią lub bawełnianą tasiemką. Nakładamy kluski, przykrywamy miseczką i gotujemy 30 minut na małym ogniu. Podajemy polane skwarkami z boczku.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.