Kluski na parze

Magazyn Kuchnia 30.01.2020 13:14
(brak ocen)
OCEŃ
Kluski na parze
Kluski na parze
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (16porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przesiej mąkę do miski, pośrodku zrób dołek. Wlej ciepłe mleko wymieszane z drożdżami, dodaj nieco soli, wymieszaj z odrobiną mąki, odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do wyrośniętego rozczynu razem ze stopionym masłem. Wyrób ciasto, pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozwałkuj do grubości 2 cm, wytnij kółeczka szklanką. Pozostaw je na stolnicy do wyrośnięcia. Do garnka wlej wodę, przykryj lnianą ściereczką, ułóż na niej kluski, tak aby się nie dotykały. Gotuj około 4-5 minut. Jeszcze gorące układaj na talerzach, polewaj stopionym masłem, posypuj cynamonem. Podawaj od razu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA