Kluski na parze

Kluski na parze
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (16porcji)
-
Mąka pszenna - 40 dagMleko 3.2 proc. - szklanka, ciepłeDrożdże świeże - 2 dagSól - szczyptaŻółtka - 2Cukier - 5 dagMasło - 5 dagCynamon - wedle uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przesiej mąkę do miski, pośrodku zrób dołek. Wlej ciepłe mleko wymieszane z drożdżami, dodaj nieco soli, wymieszaj z odrobiną mąki, odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do wyrośniętego rozczynu razem ze stopionym masłem. Wyrób ciasto, pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozwałkuj do grubości 2 cm, wytnij kółeczka szklanką. Pozostaw je na stolnicy do wyrośnięcia. Do garnka wlej wodę, przykryj lnianą ściereczką, ułóż na niej kluski, tak aby się nie dotykały. Gotuj około 4-5 minut. Jeszcze gorące układaj na talerzach, polewaj stopionym masłem, posypuj cynamonem. Podawaj od razu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory