Kluski śląskie

Łukasz Żuchowski/Magazyn Kuchnia 29.01.2020 17:08
(brak ocen)
OCEŃ
Kluski śląskie
Śląskie
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie przeciskamy przez praskę do miseczki. Wyrównujemy i lekko przyklepujemy. Zmielone ziemniaki dzielimy na cztery części, jedną część odkładamy. W to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy odłożone ziemniaki, wyrabiamy gładkie ciasto. Dłońmi oprószonymi mąką ziemniaczaną formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środku każdej kulki małym palcem robimy zagłębienie. W garnku z osoloną wodą partiami gotujemy kluski 2 minuty od wypłynięcia. Podaj je z sosem z sera gorgonzola, młodym szpinakiem, karmelizowaną gruszką.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.