Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 1 kg ugotowanychMąka ziemniaczana - 250 gDynia piżmowa - 350 g upieczonej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie przeciskamy przez praskę do miseczki. Wyrównujemy i lekko przyklepujemy. Zmielone ziemniaki dzielimy na cztery części, jedną część odkładamy. W to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy odłożone ziemniaki, wyrabiamy gładkie ciasto. Dłońmi oprószonymi mąką ziemniaczaną formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środku każdej kulki małym palcem robimy zagłębienie. W garnku z osoloną wodą partiami gotujemy kluski 2 minuty od wypłynięcia. Podaj je z sosem z sera gorgonzola, młodym szpinakiem, karmelizowaną gruszką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory