Kniszki
Kniszki
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Na ciasto
Ziemniaki - 2 szklanki, ugotowane i utłuczoneJajka - 3Mąka pszenna - szklankaMąka ziemniaczana - łyżkaCebula biała - 1, startaSmalec - 2 łyżkiSól - łyżeczkaPieprz czarny mielony - szczypta
-
Na farsz
Wątróbka drobiowa - 50 dag, posiekanaJajka - 2, ubite z 2 łyżkami wodySól - łyżeczkaPieprz czarny mielony - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrób farsz, starannie mieszając składniki. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Zrób ciasto: w misce wymieszaj ziemniaki, 2 jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cebulę, tłuszcz, sól i pieprz. Przełóż masę na stolnicę i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Podziel je na części, utocz kuleczki. Spłaszcz każdą, pośrodku zrób wgłębienie, w które nałóż po pół łyżeczki farszu. Gotowe kniszki posmaruj ostatnim jajkiem i ułóż na natłuszczonej blasze lub folii do pieczenia. Piecz 20 minut na złoty kolor. Rada: Prawdziwe knysze to takie bułeczki z ciasta drożdżowego z farszem kapuścianym, cebulowym albo jeszcze innym, na przykład z rybą. Kniszki ziemniaczane to wariacja na temat. Przepis: miesięcznik Kuchnia
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory