Kociołek w ognisku
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Ziemniaki - 2 kgKiełbasa - 1 kgBoczek wędzony - 25 dag (może być słonina)Cebula - 8Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oczyść i obierz ziemniaki. Boczek i ziemniaki pokrój w plastry, kiełbasę i cebule - w talarki. Na dnie garnka ułóż połowę boczku, a na nim warstwę ziemniaków i warstwę cebuli. Przypraw solą i pieprzem, ułóż warstwę kiełbasy. Następnie znów ułóż warstwy ziemniaków, cebuli i kiełbasy - aż do wypełnienia kociołka. Na ostatniej warstwie ułóż pozostałe plastry boczku.
Przykryj garnek pokrywką, obciąż ją kamieniem lub przyklej do otoku garnka mokrą gliną (jeśli masz specjalny kociołek, wystarczy dokręcić przykrywkę). Od szczelności naczynia zależy w dużej mierze smak potrawy. Niektórzy mówią, że garnek powinien być cały zagłębiony w żarze, inni stawiają go ponad żarem - w każdym razie ognisko musi być rozpalone dużo wcześniej. Po ustawieniu garnka dorzucaj już tylko po trosze drewna dla podtrzymania ognia. Potrawa w kociołku piecze się 1,5 godziny. Uważaj przy zdejmowaniu pokrywki - uchodząca para jest bardzo gorąca!
Rada: Najlepiej robi go mój tata. To jego specialité de la maison. Poniższa wersja potrawy jest najprostsza, ale można dodawać do niej mięso, włoszczyznę i zioła. A ja najbardziej lubię, gdy kociołek jest wyłożony liśćmi kapusty.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory