Kokosowe piersi kurczaka

Magazyn Kuchnia/Ewa Wagner 18.11.2020 12:05
(brak ocen)
OCEŃ
Kokosowe piersi kurczaka
Kokosowe piersi kurczaka
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

"NA MARYNATĘ łodygi trawy cytrynowej oczyszczamy z twardych zewnętrznych warstw, siekamy. Opłukane strąki chili kroimy na pół, usuwamy pestki, strąki siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy z mlekiem kokosowym, sokiem wyciśniętym z limonek, sosem sojowym i cukrem. Piersi kurczaka płuczemy, osuszamy, wkładamy do marynaty, odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny.

2 / 4

Rozgrzewamy piekarnik oraz żaroodporną formę do temperatury 80 st. (góra i dół). Mięso wyjmujemy z marynaty (marynatę zostawiamy), osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, na średnim ogniu obsmażamy mięso z każdej strony po 2 minuty. Przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy na środkowej półce ok. 45 minut, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 70 st.

3 / 4

ROBIMY SOS: tuż przed końcem pieczenia, na patelni (nieumytej po obsmażaniu) podgrzewamy na małym ogniu marynatę. Kolendrę płuczemy, osuszamy i siekamy.

4 / 4

Kurczaka podajemy z sosem, posypujemy kolendrą.

* W podobny sposób przygotujemy piersi kaczki: nacinamy skórę opłukanej i osuszonej piersi, nacieramy solą, pieprzem, obsmażamy minutę od strony skóry, 2 minuty z drugiej. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 80 st. ok. godziny, aż temperatura w środku mięsa osiągnie 65 st. Z 2 pomarańczy umytych w gorącej wodzie i osuszonych ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem kaczki wsypujemy 2 łyżki cukru pudru, mieszamy. Wlewamy sok z pomarańczy i 4 łyżki octu balsamicznego, mieszamy, podgrzewamy na średnim ogniu mniej więcej 2 minuty. Wsypujemy skórkę otartą z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajmy do piersi kaczki."

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.