Kołduny
Kołduny
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 35 dagJajka - 1Woda - 150 mlSól - do smaku
-
Nadzienie:
Baranina - 25 dag z udźcaPolędwica wołowa - 10 dagŁój wołowy - 10 dag, może być szpik lub podgardle wieprzoweCebula - 5Masło - 1 łyżka do gotowania i 2-3 łyżki do polaniaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCzosnek - do smakuMajeranek świeży - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso obierz z błon i ścięgien, posiekaj tasakiem razem z łojem i cebulą. Dodaj kilka łyżek zimnego rosołu lub wody, przypraw i starannie wyrób. Mąkę przesiej, wbij jajko, posiekaj nożem, wlewając cienkim strumieniem wodę. Wyrób ciasto ręką - powinno być luźne i elastyczne. Podziel je na części, rozwałkuj, wytnij krążki kieliszkiem. Pośrodku ułóż porcje nadzienia wielkości orzecha laskowego, sklej brzegi. Gotuj kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem masła lub w rosole. Gotowe kołduny osącz i polej masłem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory