Składniki (10porcji)
-
Polędwica wołowa - 20 dagBaranina - 20 dag pieczeniCebula biała - 1Masło - 1 łyżkaBulion warzywny - 2 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMajeranek świeży - 1 łyżeczkaMąka pszenna - 20 dagJajka - 1Woda - odrobinaSól - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso oczyść i drobniutko posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj, zetrzyj na tarce. Przelej wrzącą wodą, osącz. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę i dodaj ją do mięsa. Masę przypraw porządnie solą i pieprzem, wymieszaj z majerankiem i bulionem. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolita i elastyczna, niezbyt ścisła, ale też i nie płynna. Zagnieć ciasto pierogowe z mąki, jajka, szczypty soli i odpowiedniej ilości ciepłej wody. Rozwałkuj je cieniutko, wykrój małą szklaneczką krążki, pośrodku każdego ułóż porcję masy mięsnej. Przygotowane pierożki mocno sklejaj, a potem partiami gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy wyjmij łyżką cedzakową i osącz. Możesz podawać je w rosole lub z cebulką i boczkiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory