Kołocz

Magazyn Kuchnia 05.01.2021 13:43
(brak ocen)
OCEŃ
Kołocz
Kołocz
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Drożdże rozpuść w letnim mleku z dodatkiem łyżki cukru. Odstaw do wyrośnięcia. W misce wymieszaj mąkę, resztę cukru, sól, jajka i żółtka. Dodaj wyrośnięte drożdże z mlekiem, wymieszaj, a następnie dodaj stopione, lekko schłodzone masło. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny.

2 / 5

W tym czasie przygotuj posypkę, szybko wyrabiając wszystkie jej składniki. Masło na posypkę powinno być zimne, wyjęte prosto z lodówki.

3 / 5

Wyrośniętym i rozwałkowanym ciastem drożdżowym wyłóż natłuszczoną blachę i znów odstaw na chwilę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

4 / 5

Zmielony mak gotuj przez chwilę w mleku z cukrem. Odcedź, dodaj olejek migdałowy i ostudź.

5 / 5

Nadzienie makowe wyłóż na ciasto drożdżowe, udekoruj "guziczkami" z posypki. Rozgrzej piekarnik do 200°C, wsuń ciasto, piecz 30 minut.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA