Kołocz
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 1/2 kgDrożdże świeże - 7 dagMleko 3.2 proc. - 1,5 szkl.Jajka - 4Żółtka - 2Cukier - 25 dagSól - 1/2 łyżeczkiMasło - 25 dag
-
Nadzienie makowe:
Mak niebieski - 1 kg zmielonegoMleko 3.2 proc. - 3 szkl.Cukier - 2/3 szkl.Olejek migdałowy - Wg uznania
-
Posypka (kruszonka):
Masło - 25 dagCukier - 25 dagMąka pszenna - 50 dagAromat waniliowy - Wg uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Drożdże rozpuść w letnim mleku z dodatkiem łyżki cukru. Odstaw do wyrośnięcia. W misce wymieszaj mąkę, resztę cukru, sól, jajka i żółtka. Dodaj wyrośnięte drożdże z mlekiem, wymieszaj, a następnie dodaj stopione, lekko schłodzone masło. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
W tym czasie przygotuj posypkę, szybko wyrabiając wszystkie jej składniki. Masło na posypkę powinno być zimne, wyjęte prosto z lodówki.
Wyrośniętym i rozwałkowanym ciastem drożdżowym wyłóż natłuszczoną blachę i znów odstaw na chwilę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
Zmielony mak gotuj przez chwilę w mleku z cukrem. Odcedź, dodaj olejek migdałowy i ostudź.
Nadzienie makowe wyłóż na ciasto drożdżowe, udekoruj "guziczkami" z posypki. Rozgrzej piekarnik do 200°C, wsuń ciasto, piecz 30 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory