Składniki (20porcji)
-
Białka - 4 duże sztuki w temp. pokojowejCukier - 240 g (drobnego)Sól - szczyptaBarwnik spożywczy - wybrane kolory w żelu
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Białka umieść w dużej misce. Dodaj szczyptę soli i ubij białka na sztywną pianę - początkowo na wolnych obrotach, stopniowo zwiększając moc do najwyższych obrotów. Kiedy piana będzie już gęsta i sztywna zacznij stopniowo dodawać cukier. Dodawaj go po jednej łyżce, dokładnie miksując za każdym razem, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej masy.
Przygotuj rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Przy pomocy barwników spożywczych narysuj w środku rękawa kolorowe paski (tak jak na wideo), a następnie napełnij rękaw masą bezową. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij niewielkie okrągłe beziki. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 110 stopni C i piecz około 90 minut. Po wskazanym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim bezy do całkowitego ostygnięcia.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory