Kompot wieloowocowy
Kompot wieloowocowy
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Jagody przebieramy, płuczemy, osączamy. Jabłka i gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cząstki i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
2 / 3
Do dużego garnka wlewamy 2,5 l wody, wsypujemy goździki i cukier, zagotowujemy. Wkładamy gruszki i gotujemy 7-10 minut od chwili, gdy płyn zawrze. Dodajemy jabłka i gotujemy kolejne 5 minut. Wsypujemy jagody i delikatnie, ale dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Łyżką zbieramy pianę.
3 / 3
Bardzo gorące owoce przekładamy do wyparzonych słoików, zalewamy wrzącym kompotem, dokładnie zakręcamy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory