Kompot ze śliwek suszonych

Piotr Adamczewski, Magazyn Kuchnia 14.12.2019 00:00
(brak ocen)
OCEŃ
Kompot ze śliwek suszonych
Kompot ze śliwek suszonych
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (15porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Opłukane w kilku wodach śliwki zalać zimną wodą, dodać cukru do smaku, trochę drobno uszatkowanej skórki cytrynowej, a kto lubi i kawałek cynamonu, i gotować przez pół godziny. Smaczniejszy kompot jest zrobiony w następujący sposób: wypłukane czysto śliwki zalać w kamiennym naczyniu w wiglię dnia letnią wodą. Nazajutrz wsypać cukier do smaku, trochę skórki cytrynowej drobno uszatkowanej i wstawić do gorącego pieca na pół godziny. Gdy się śliwki wypełnią, a nie zagotują, wyjąć i wlać przestudzone na salaterkę.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.