Kompot ze śliwek suszonych
Kompot ze śliwek suszonych
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny
Składniki (15porcji)
-
Śliwki suszone - 1 kgWoda - 3 lCukier - 2 szklankiCytryna - 1 (tylko skórka)Cynamon - 1 laska
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Opłukane w kilku wodach śliwki zalać zimną wodą, dodać cukru do smaku, trochę drobno uszatkowanej skórki cytrynowej, a kto lubi i kawałek cynamonu, i gotować przez pół godziny. Smaczniejszy kompot jest zrobiony w następujący sposób: wypłukane czysto śliwki zalać w kamiennym naczyniu w wiglię dnia letnią wodą. Nazajutrz wsypać cukier do smaku, trochę skórki cytrynowej drobno uszatkowanej i wstawić do gorącego pieca na pół godziny. Gdy się śliwki wypełnią, a nie zagotują, wyjąć i wlać przestudzone na salaterkę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory