Konfit z kaczki

Piotr Adamczewski/Magazyn Kuchnia 27.12.2019 18:00
(brak ocen)
OCEŃ
Konfit z kaczki
Konfit z kaczki
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na talerzu rozsypujemy łyżkę soli. Rozkładamy na niej połowę szalotek, czosnku oraz tymianku. Na tym układamy kawałki kaczki (skórą do góry), posypujemy resztą przypraw i pieprzem. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 1-2 dni. Po tym czasie oczyszczamy kaczkę z soli i przypraw i układamy dość ciasno w żaroodpornym naczyniu (w jednej warstwie). Zalewamy rozpuszczonym smalcem, tak aby kawałki kaczki były przykryte. Umieszczamy confit w piekarniku rozgrzanym do 110°C i dusimy bez przykrycia, do momentu, aż mięso będzie odchodziło od kości (2-3 godziny). Uwaga: confit możemy przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Świetnie smakuje na zimno, z czosnkowymi grzankami lub na gorąco - np. z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, podsmażonymi na kaczym lub gęsim smalcu z dodatkiem natki pietruszki i czosnku.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA