Konfit z kaczki
![Konfit z kaczki](http://bi.im-g.pl/im/ff/5d/18/z25548799IDR,Konfit-z-kaczki.jpg)
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Sól - trzy łyżkiSzalotka - jedna obrana i pokrojona w cienkie plasterkiCzosnek - cztery rozgniecione ząbkiTymianek świeży - sześć gałązek świeżego, może być suszonyKaczka - cztery skrzydełka i cztery udkaPieprz czarny mielony - do smakuSmalec - cztery szklanki kaczego (ok. 1 kg)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na talerzu rozsypujemy łyżkę soli. Rozkładamy na niej połowę szalotek, czosnku oraz tymianku. Na tym układamy kawałki kaczki (skórą do góry), posypujemy resztą przypraw i pieprzem. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 1-2 dni. Po tym czasie oczyszczamy kaczkę z soli i przypraw i układamy dość ciasno w żaroodpornym naczyniu (w jednej warstwie). Zalewamy rozpuszczonym smalcem, tak aby kawałki kaczki były przykryte. Umieszczamy confit w piekarniku rozgrzanym do 110°C i dusimy bez przykrycia, do momentu, aż mięso będzie odchodziło od kości (2-3 godziny). Uwaga: confit możemy przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Świetnie smakuje na zimno, z czosnkowymi grzankami lub na gorąco - np. z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, podsmażonymi na kaczym lub gęsim smalcu z dodatkiem natki pietruszki i czosnku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory