Składniki (4porcje)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Śliwki wrzucamy na chwilę do wrzątku i zdejmujemy z nich skórkę. Kmin podpiekamy na suchej patelni, po czym ubijamy w moździerzu na proszek. Mieszamy z cukrem. Wodę łączymy z sokiem z cytryny. Cukier wsypujemy na patelnię, stawiamy na dużym ogniu, dodajemy wodę.
Gdy cukier się rozpuści, a syrop będzie bulgotał, zmniejszamy ogień, dodajemy papryczkę i gotujemy przez 15 minut, odszumowując od czasu do czasu. Usuwamy papryczkę i dodajemy śliwki. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, odszumowując od czasu do czasu.
Dodajemy imbir i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Przekładamy do miski lub słoika i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni. Taka konfitura jest dobra do pieczonej kaczki i polędwiczek wieprzowych. Marek Bieńczyk dobiera wino: Kierunek bez zmian W tym przypadku działamy podobnie, to znaczy szukamy wina z Południa (odmiany grenache, syrah). W większym stopniu postawimy na grenache, który przeważa w Condamine Bertrand Coteaux-du-Languedoc 2008 (Plaisir d'Oc, 60 zł). To mała, rodzinna posiadłość, gdzie, notabene, robią świetną kaczkę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory