Konfitura śliwkowa do mięs

Magazyn Kuchnia/Tadeusz Pióro 27.01.2021 14:39
(brak ocen)
OCEŃ
Konfitura śliwkowa do mięs
Konfitura śliwkowa do mięs
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Śliwki wrzucamy na chwilę do wrzątku i zdejmujemy z nich skórkę. Kmin podpiekamy na suchej patelni, po czym ubijamy w moździerzu na proszek. Mieszamy z cukrem. Wodę łączymy z sokiem z cytryny. Cukier wsypujemy na patelnię, stawiamy na dużym ogniu, dodajemy wodę.

2 / 3

Gdy cukier się rozpuści, a syrop będzie bulgotał, zmniejszamy ogień, dodajemy papryczkę i gotujemy przez 15 minut, odszumowując od czasu do czasu. Usuwamy papryczkę i dodajemy śliwki. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, odszumowując od czasu do czasu. 

3 / 3

Dodajemy imbir i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Przekładamy do miski lub słoika i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni. Taka konfitura jest dobra do pieczonej kaczki i polędwiczek wieprzowych. Marek Bieńczyk dobiera wino: Kierunek bez zmian W tym przypadku działamy podobnie, to znaczy szukamy wina z Południa (odmiany grenache, syrah). W większym stopniu postawimy na grenache, który przeważa w Condamine Bertrand Coteaux-du-Languedoc 2008 (Plaisir d'Oc, 60 zł). To mała, rodzinna posiadłość, gdzie, notabene, robią świetną kaczkę.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA