Konfitura truskawkowa z czarnymi jagodami, jabłkiem i likierem

Anna Wrońska, Magazyn Kuchnia 16.04.2021 16:16
(brak ocen)
OCEŃ
Konfitura truskawkowa z czarnymi jagodami, jabłkiem i likierem
Konfitura truskawkowa z czarnymi jagodami, jabłkiem i likierem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Myjemy 1,5 kg truskawek, osączamy, obieramy z szypułek. Większe kroimy na połówki lub ćwiartki, małe pozostawiamy w całości. Wkładamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy 3 szklankami drobnego cukru, polewamy 2 łyżkami likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier). 

2 / 4

Zagotowujemy na średnim ogniu, stale mieszając czystą, wyparzoną, drewnianą łyżką. Dodajemy pół jabłka odmiany Granny Smith (obranego, bez pestek, pokrojonego w półcentymetrową kostkę) i pół szklanki świeżych czarnych jagód. 

3 / 4

Gotujemy jeszcze 25-35 minut (mieszanina powinna tylko lekko mrugać, nie może silnie wrzeć), delikatnie mieszając od czasu do czasu, aby nie porozgniatać jagód. W trakcie gotowania zdejmujemy i usuwamy powstającą na powierzchni pianę (szumowiny). 

4 / 4

Gorącą konfiturą napełniamy czyste i wyparzone słoiki, a dalej postępujemy dokładnie tak, jak w przypadku konfitury klasycznej.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps