Składniki (1porcja)
-
Truskawki - 1.5 kgCukier - 3 szklanki drobnegoLikier pomarańczowy - 2 łyżki, np. Grand MarnierJabłka - 1/2, np. Granny SmithJagody - 1/2 szklanki świeżych czarnych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Myjemy 1,5 kg truskawek, osączamy, obieramy z szypułek. Większe kroimy na połówki lub ćwiartki, małe pozostawiamy w całości. Wkładamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy 3 szklankami drobnego cukru, polewamy 2 łyżkami likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier).
Zagotowujemy na średnim ogniu, stale mieszając czystą, wyparzoną, drewnianą łyżką. Dodajemy pół jabłka odmiany Granny Smith (obranego, bez pestek, pokrojonego w półcentymetrową kostkę) i pół szklanki świeżych czarnych jagód.
Gotujemy jeszcze 25-35 minut (mieszanina powinna tylko lekko mrugać, nie może silnie wrzeć), delikatnie mieszając od czasu do czasu, aby nie porozgniatać jagód. W trakcie gotowania zdejmujemy i usuwamy powstającą na powierzchni pianę (szumowiny).
Gorącą konfiturą napełniamy czyste i wyparzone słoiki, a dalej postępujemy dokładnie tak, jak w przypadku konfitury klasycznej.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory