Konfitura z buraków

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 14.02.2020 18:28
(brak ocen)
OCEŃ
Konfitura z buraków
Konfitura z buraków
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Gotujemy buraki do miękkości (1 godz.). Odcedzamy je i kroimy w małą, równą kostkę, a następnie wrzucamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy cukier, podlewamy 75 ml zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu. Kiedy buraki puszczą sok, zwiększamy ogień i pozwalamy konfiturze lekko bulgotać. Cytryny sparzamy i obieramy ze skórki (grubo - tak aby w odkrojonej skórce znalazła się też biała błonka). Kroimy skórkę w grube paski, a obrane cytryny w ćwiartki, odrzucając pestki. Po 1 godz. gotowania dodajemy cytryny i skórkę, po kolejnych 30 min - imbir i ziele angielskie. Gotujemy 1,5 godz., aż całość zgęstnieje. Jeoli pod wpływem dotyku, powierzchnia konfitury się marszczy - jest gotowa. Wtedy wrzucamy migdały, mieszamy. Rozlewamy do wysterylizowanych słoików i zakręcamy. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps