Konfitura z dyni - deserowa i do mięs

Tadeusz Pióro/Magazyn Kuchnia 25.02.2020 17:17
(brak ocen)
OCEŃ
Konfitura z dyni - deserowa i do mięs
Konfitura z dyni - deserowa i do mięs
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Kmin podpiekamy na suchej patelni i ubijamy na proszek w moździerzu, mieszamy z cukrem. Wodę łączymy z sokiem z cytryny. Cukier wsypujemy na patelnię, stawiamy na dużym ogniu, dodajemy wodę. Gdy cukier się rozpuści, a syrop będzie bulgotał, dodajemy papryczkę i goździka; gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, odszumowując od czasu do czasu. 

2 / 3

Usuwamy papryczkę i goździka. Dodajemy dynię pociętą w kostkę o 2-3-centymetrowym boku. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, odszumowując od czasu do czasu. Dodajemy imbir i gotujemy jeszcze 5 minut. Dynia ma być miękka, lecz nie może się rozpadać. Przekładamy do miski lub słoika i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni. 

3 / 3

Dobrze pasuje do kurczaka z rożna, pieczonej kaczki lub jagnięciny.W wersji deserowej nie dodajemy kminu rzymskiego, papryki ani imbiru i zmniejszamy ilość soku z cytryny o połowę. Podajemy konfiturę posypaną posiekanymi orzechami włoskimi i leciutko oprószoną cynamonem, a ku niej - gęstą, słodką śmietanę lub mascarpone. Wino dobiera Marek Bieńczyk - Kierunek południe Polecimy dziś wino dodo, czyli nie do samej konfitury, lecz do konfitury do mięs jedzonej wraz z mięsem. Najlepsze tu będą odmiany południowe, syrah, grenache i inne. Czyli np. Le 20 Rouges IGP 2011, zrobione przez Virgile'a Joly'ego znanego winiarza z Langwedocji. To hit ostatnich miesięcy (Biedronka, ledwie 15 zł). 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA