Konfitura ze śliwek i kiwi

Anna Włodek, Magazyn Kuchnia 08.04.2021 20:06
(brak ocen)
OCEŃ
Konfitura ze śliwek i kiwi
Konfitura ze śliwek i kiwi
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Śliwki przekrawamy i wyjmujemy pestki, kiwi obieramy ze skórek i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce układamy warstwami w misce, przesypując cukrem. Polewamy sokiem z limonki i odstawiamy na 4 godz. 

2 / 3

Po tym czasie przekładamy je do rondla, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu 15 min. Konfitura jest gotowa, gdy wylana na talerzyk kropla się nie rozlewa. 

3 / 3

Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcamy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.